itulau-fa'ailoga

Tala Fou

Talafa'asolopito o Pa puipui

 

I le faauigaga,puipui puipuio lo'o ta'ua o se fa'apotopotoga tuto'atasi fa'avaa i fale maualuluga, fa'atasi ai ma vaega fa'apitoa e le fa'amauina le fausaga o fale. O le puipui puipui o se ufiufi pito i fafo o se fale lea e le fau ai puipui i fafo, ae na'o le taofia o le tau i fafo ma tagata i totonu.

puipui puipui tioata (1)

I le tala faasolopito, o le puipui puipui e faasino i fale o le ogatotonu o le 20th Century o loʻo faʻaogaina se faʻapipiʻi puipui pito i fafo o loʻo tautau i luga o latou faʻavaa. O le faʻaaogaina o ia tekinolosi na amata mai i le 1918 Hallidie Building i San Francisco, lea e taʻua o le fale muamua na faʻaaogaina.puipui puipui tioata tioatai le fausiaina. Ae ui i lea, e leʻi oʻo i le maeʻa o le Taua Lona Lua a le Lalolagi na faʻatagaina ai le alualu i luma i le fausiaina o tekinolosi nei faiga e faʻasalalau lautele. E le gata i lea, o le uluai faʻataʻitaʻiga tele o le sitaili o le Equitable Savings & Loan Building i Portland, Oregon na faʻatinoina e le tusiata o Pietro Belluschi i le 1948. I le avea ai ma uluai fale malulu faʻapipiʻi atoa i le lalolagi, o lenei fausaga matagofie 12-fogafale na vave faʻatulagaina le mamanu mo le tele o skyscrapers ina ua mavae le Taua Lona Lua a le Lalolagi ma tamai fale ofisa fua.Ma le faiga puipui puipui o loo aofia ai se faasologa toe fai o alumini extruded tuusao ma ala faalava.

O faiga puipui puipui e masani lava ona mamanuina i sui alumini faʻapipiʻi, e ui o puipui muamua o puipui na faia i le sila. O le fa'avaa alumini e masani ona fa'atumuina i tioata, lea e maua ai se fale fa'alelei fa'alelei, fa'apea fo'i ma fa'amanuiaga e pei o le susulu o le ao. O isi mea fa'atumu masani e aofia ai: fa'ama'a fa'ama'a, laupapa u'amea, louvres, ma fa'amalama po'o fa'avevela. Aemaise pe a faʻaaogaina tioata i totonufau puipui puipui, o se tulaga lelei tele o le malamalama faanatura e mafai ona ulu loloto i totonu o le fale. E le gata i lea, o le va'aiga o le facade o le fale e mafai ai ona feavea'i le malamalama ma o vaega fa'amalama i le va o faamalama ua mamanuina e natia ai le fausaga o le fola o le fale ma elemene e fesoʻotai i ai. E ui o le vaega o le spandrel o se vaega opaque, e masani lava ona sailia e le au faufale ni auala manaia e faʻafeiloaʻi ai le matagofie e ala i le faʻaogaina o le spandrel area (faʻataʻitaʻiga o le facade element e sui lanu, suiga o mea e pei o le maamora) poʻo le faʻafefiloi maaleale e pei o se tioata uma. pe a va'ai mai fafo.

Auina mai lau savali ia i matou:

FESILI NEI
  • * CAPTCHA:Fa'amolemole filifili leFale


Taimi meli: Aukuso-22-2023
WhatsApp Online Chat!